Verlatingsangst

Je kent het wel, na een lange dag werk of misschien zelfs na een uurtje boodschappen doen is het niet bepaald rustig thuis komen. Er stormt een hysterische en springende wervelwind van energie op je af. Je hond volgt je naar de huiskamer waar de vulling van de bank kussens door de kamer ligt verspreid. De buurman belt vervolgens aan om je te vertellen dat je hond, voor de zoveelste keer, de hele buurt gek maakt door zijn gehuil en geblaf. Als dit scenario bekend in de oren klinkt, dan lijdt jouw hond aan verlatingsangst.

Hoe vervelend het ook is, besef wel dat verlatingsangst eigenlijk heel natuurlijk gedrag is. Omdat de hond van nature een roedeldier is, is het alleen achterblijven in zijn territorium geen aangeboren eigenschap. Als hondeneigenaar moet je hem (het liefst vanaf pup) dit aanleren. Hier volgen enkele tips om er voor te zorgen dat het alleen achterblijven voor de hond minder stressvol wordt. Vergeet niet dat de angst en het bijkomende gedrag niet alleen erg is voor jou en voor je buren, maar vooral voor de hond zelf.

1. Voordat je het huis verlaat, zorg dat de hond goed uitgeput is

Begin de dag met een stevige wandeling. Heb je een hond met zeer veel energie, put hem dan uit doormiddel van apporteer spelletjes, een fietstocht of laat hem een rugzak met extra gewicht dragen. Bij thuiskomst wacht je tot je hond weer tot rust is gekomen, beloon hem vervolgens met zijn eten. Ga pas weg totdat je hond lekker op zijn mand ligt en uit wil rusten van de wandeling.

2. Doorbreek vaste patronen

Honden zijn niet gek, ze weten precies wanneer je van plan bent om weg te gaan, dit maakt het ook lastig voor de hond om tot rust te komen. Meestal doen we de lichten uit, sluiten we deuren, pakken we onze sleutels, doen onze schoenen en jas aan en ga zo maar door. Bij elke routinehandeling gaan de alarmbellen al rinkelen bij de hond, hij raakt langzaam in paniek of gaat alvast protesterend voor de deur staan. Daarom is het zaak ervoor te zorgen dat deze vaste gedragspatronen doorbroken worden. Door je gedrag te veranderen, verandert ook het gedrag van de hond. Trek de komende tijd bijvoorbeeld veel eerder je jas en schoenen aan, haal nog wat te drinken en ga nog even op de bank zitten. Dan pak je je sleutels en ga je nog even naar de wc. Verander de volgorde in alles wat je doet en ga de eerste paar keer ook niet weg.

3. Geef geen aandacht

Maak er geen “big deal” van als je het huis verlaat of weer terugkomt. Op deze manier communiceer je met je hond dat het uit elkaar gaan helemaal geen probleem is, het is gewoon de normaalste zaak van de wereld! Geef je hond geen aandacht tot dat hij helemaal tot rust is gekomen en niet langer al zijn aandacht op jou gericht heeft. Vind je het lastig om geen gedag tegen je hond te zeggen? Doe dit dan een half uur van te voren.

4. Blijf kalm en assertief

Baasjes van honden die verlatingsangst hebben voelen zich vaak schuldig, nerveus en bezorgd wanneer ze hun hond alleen moeten laten. In plaats daarvan, ga oefenen met het uitstralen van zelfvertrouwen. Wees een kalme en assertieve roedelleider. De rust die je uitstraalt zal ook invloed hebben op het gedrag van je hond, hij zal meer vertrouwen hebben in jou en in de situatie.

5. Bouw het langzaam op

Laat je hond de eerste paar keer maar enkele minuten alleen thuis, breidt het uit naar twintig minuten, daarna een uur. Ga alleen naar binnen op het moment dat de hond stil is. Blijft je hond non-stop door blaffen, tik dan op het raam of maak een ander geluid waardoor hij even afgeleid is maar niet weet dat jij het bent. Een hond die dit proces van gewenning nooit heeft doorgemaakt kun je niet zomaar 8 uur alleen laten. Dit kan averechts werken en een nog erger verlatingsangst trauma veroorzaken.

6. Geef de hond iets te doen

Verveling kan verlatingsangst versterken. Geef je hond iets om zich mee te vermaken gedurende de tijd dat je weg bent. Zorg wel voor veilig speelgoed die niet stuk gebeten kan worden, bijvoorbeeld een gevulde kong. Berg het speelgoed vervolgens weer op zodra je thuis komt, zo blijft het speeltje leuk en interessant telkens als je weg gaat.