Honden en warm weer

De hond met warm weer in de auto

Uit verschillende testen blijkt dat in een afgesloten auto die in de zon staat de temperaturen op kunnen lopen tot 50 à 60 graden. Zelfs in de schaduw kan het in een auto snel warm worden. Is het buiten warmer dan vijftien graden? Laat de hond dan nooit in de auto achter. Zelfs als de auto in de schaduw staat met de raampjes een klein beetje open, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Een hond kan al snel buiten bewustzijn raken en zal overlijden als er niet spoedig actie wordt ondernomen.

Fietsen met de hond in warm weer

Het kan fataal aflopen als je gaat fietsen met een hond in de volle zon met temperaturen boven de 20 graden. Een hond kan niet in zijn eigen tempo lopen waardoor hij snel over zijn grenzen gaat. Vergeet niet dat het asfalt erg heet wordt, dit kan de voetzolen snel tot bloedens toe afslijten. Zelfs honden met een goede conditie en die gewend zijn om te fietsen kunnen oververhit raken.

Wandelen met warm weer

Zoek plekken op waar de hond uit de directe zon kan lopen, het bos of ergens in de buurt van water is vaak het beste. Zorg ook dat de hond niet op het asfalt hoeft te lopen, maar liever op gras. Neem voldoende water mee en eventueel een verkoelende halsband. Op dagen met extreme hitte kun je beter in de morgen of in de avond wandelen. Voor negen uur in de ochtend en na zeven uur ‘s-avonds zijn de temperaturen dan het aangenaamst. Sommige meer kwetsbare honden zoals oude honden, pups en honden met een kort neus moeten het vooral rustig aan doen!

Hond meenemen naar het strand met warm weer

Als de hond van zwemmen houdt kan het strand een ideale uitlaatplek zijn in de zomer. Voor een hond die niet in het water gaat zal het strand zeker te warm worden, er zijn namelijk weinig schuilplekken uit de zon. Honden die wel plezier beleven in het water moeten nog wel de mogelijkheid hebben om op een koele handdoek te liggen of onder een parasol. Zand wordt erg heet in de zon! Vergeet niet voldoende water bij je te hebben, van zee water krijgen veel honden diaree wat kan leiden tot uitdroging.

Zwemmen met de hond

Zwemmen is een geweldige manier voor de hond om af te koelen. Let wel op dat honden hierdoor vaak meer energie krijgen en zich in heet weer alsnog te druk maken. Zoek een plekje op in de schaduw waar de hond af en toe kan uitrusten. Let ook op waar je je hond laat zwemmen in de zomer, er kan namelijk botulisme ontstaan in meren en plassen. Op de website zwemwater.nl kun je per provincie checken wat de water kwaliteit is.

Oververhitting herkennen en behandelen

Oververhitting kun je herkennen aan sterk hijgen, onrust, sloomheid, verhoogde lichaamstemperatuur en braken. Een oververhitte hond kan zelfs weigeren om op te staan. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek en dek hem toe met natte, koele handdoeken die elke vijf minuten worden ververst. Heb je de mogelijkheid zet dan zijn poten in koel water. Vervolgens geef je de hond kleine beetjes water, neem je zijn temperatuur en bel je direct de dierenarts.

 

Praktische tips

Schaf verkoelende middelen aan zoals de body cooler, het vriesbot, de hydro bal of een honden zwembad.

Borstel je hond dagelijks om losse haren weg te halen, dit werkt ook verkoelend.

Er bestaan speciale hondenzonnebrandcreme’s voor honden met een hele korte vacht.

Speel verkoelende spelletjes met je hond in de tuin inplaats van een lange wandeling. Denk aan waterballonnen, de tuinslang, een zwembadje of een bevroren gevulde petfles.